Irlandia, Portal Polakow w Irlandii - eIrlandia.com
Teraz jest 7 wrz 2010, o 14:51

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]

NA FORUM DYSKUSYJNYM "EIRLANDIA.COM" MOŻNA PISAĆ BEZ KONIECZNOŚCI REJESTROWANIA SIĘ... ZAPRASZAMY.

Autor Wiadomość
 Tytuł: dyskryminacja plakow w irlandi
PostNapisane: 29 kwi 2009, o 21:54 
WITAM .mieszkam na tej mokrej deszczowej wyspie od 2 lat .jestem tu z zona i dzieciakami .Jedyna rzecz jakiej zaluje to to ze opuscilem nasz kraj i zamknalem mozna powiedziec drzwi za soba .Czlowiek wyjechal za chlebem ,ale nigdy nie spodziewalem sie ze Irlandczycy to sa poprostu skur.........y.NIEjestem rasista ani nigdy nie popieralem dyskryminacji .ALE TEGO NARODU NIE CIERPIE ....co moge powiedziec nieroby brudasy i darmozjady wiecznie nienajedzone.pomiataja nami jak nikim innym.Przysieglem sobie ze wroce kiedys do polski ,ale niechcialbym irola spotkac na na drodze,lepiej dla niego.tyram tu jak WOL i jestem zerem,dla takich prostakow .Gdyby nie my to utoneli by w g.........RADZE WSZYSTKIM MOIM ZIOMKOM NIE DAJCIE SIE.I TO SAMO ROBCIE W POLSCE Z NIMI.POZDRO TOMEK.

Zgłoś ten post

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: dyskryminacja plakow w irlandi
PostNapisane: 20 cze 2009, o 20:04 
Witam,masz racje ja tez ich nie cierpie za to jacy sa dla nas,uwazaja nas za ludzi drugiego gatunku choc nasz iloraz inteligencij przerasta ich,kazdego dnia w pracy odczuwam dyskryminacje.Siedze tu dla kasy a cala reszte pier...dole,ich waskie drogi,naciagana uprzejmosc,slow mi brak nawet jak to pisze to sie wk...m ,ale spotkam jakiegos w Polsce nie ma bata,dojade go bez litosci,papierowe cwaniaki i dupolizy ludzie o wielu twarzach itd itd.........POLACY MOI DRODZY DZWONCIE DO MNIE JAK CZUJECIE TO SAMO W GRUPIE SILA,MOZE ZALOZMY JAKIS ZWIAZEK ANTY....0877916295

Zgłoś ten post

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 lip 2009, o 17:37 
Pamiętam jak tutaj przyjechałam byłam pod wrażeniem Irlandczyków jacy są mili i jacy są chętni do pomocy (oczywiście mój język angielski składał się tylko z podstaw i zupełnie nie rozumiałam co mówią). Pamiętam jak bardzo byłam wkurzona na Polske i jak bardzo polubiłam Irlandczyków. Teraz jestem tutaj 2 lata, pracuje na stacji bęzynowej i przeklinam każdy dzień w którym musze iść do pracy. Mój mąż został zwolniony i w tej chwili pracuje tylko ja a z mojej OLBRZYMIEJ wypłaty starcza mi jedynie na rent, skromne zakupy i benzyne a jak narazie do Polski wrócić nie moge. Każdego dnia jak wychodze do pracy to zaciskam zęby bo wiem co mnie czeka i wiem czego się znowu nasłucham. W tej chwili mój ang jest na poziomie komunikatywnym i to sprawia że rozumiem co mówi się o mnie za moimi plecami. Jak długo żyje nigdy jeszcze nikt mnie tak nie zwyzywał. Czasami naprawde pięść mi się zaciska(choć jestem kobietą) zamykam wtedy oczy i się uspokajam bo wiem że jak rozpoczne wojne to nie wytrzymam i wyjde i to będzie koniec mojej pracy a przynajmniej jak narazie nie moge tego zrobić. To jak Irlandczycy traktują Nas to jest katastrofa a bijemy ich na każdym kroku. Jak byłam z mężem w Socialu to 95% ludzi to byli irlandczycy do 25 roku życia Jezu w życiu czegoś takiego nie widziałam, jeden z komórą LG Prada, druga z siatką pełną ciuszków z "Penisa"... Wiecie co mam 28 lat i bije niejednego irlandczyka który nie potrafi sobie za przeproszeniem palcem do d..py trafić. Jak wkurzała mnie Polska tak jestem dumna że jestem Polką bo obojętnie gdzie niewyląduje to wiem że sobie poradze ZAWSZE!!!!!!!!!!!!

Zgłoś ten post

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 lip 2009, o 22:44 
Witaj. Pracuje w firmie która zatrudnia emigrantów,jak sądzę od kilkunastu lat , jestem tutaj ok. 2 lat. i przez ten czas gdzieś tak od początku roku zaczęła się nerwowa atmosfera,sztuczna presja, udowadnianie swojej wyższości po przez proste działania, skracanie przerw w pracy, poganianie w pracy ,,szybciej, szybciej'', komentarze w stylu dlaczego dziś tak wolno pracujesz, do toalety nie możesz wyjść bo wcześniej musisz się zapytać menadżera,używanie wulgaryzmów jak ktoś popełni błąd ,,wykształceni irlandzcy menadżerowie'' a najlepsze jest to jak ktoś się odezwie czy powie nie ,to wymyślają karę najcięższą pracę w danym dniu albo dają off-a w środku tygodnia czasami przez dwa dni. I tak wygląda to cholerne życie w zakładzie pracy w ire. Najciekawsze jest to,że sprawa nie dotyczy tylko mnie ale ok. 100- ki ludzi, którzy jak sądzę mają świadomość dyskryminacji,ale najwyraźniej zbyt mało odwagi by coś z tym zrobić. Próbowałem zapoznać się z prawem pracy tutaj ale mam wrażenie,że to są jakieś mrzonki, SIPTU, jak czytam posty ludzi,którzy potrzebowali naprawdę pomocy. np. nie potrafią pomóc osobie która nie dostała pensji za pracę za parę miesięcy swojej pracy , to jest jakaś kpina. Osobiście jak tutaj przyjechałem to pierwsze wrażenie, bardzo życzliwi ludzie, nawet byłem w szoku jak można się o nich tak źle wyrażać, teraz jednak wiem,że wiele osób ma podobny problem i może jak ktoś na tym forum słusznie zauważył połączmy wspólnie siły, bo pojedynczo nie jesteśmy w stanie za wiele zdziałać. Pozdrawiam Mirek e-mail- miroma29@o2.pl tel. 0879274057

Zgłoś ten post

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 lip 2009, o 11:38 
witam. Razem z moim mężem zaczęliśmy właśnie batalię o sprawiedliwość. Będzie ciężko, wiem, ale to, co się wyprawia, przekracza wszelkie granice. Póki co poszliśmy drogą oficjalną i posłaliśmy właścicielowi firmy list właśnie o dyskryminowanie mojego męża i dwóch innych Polaków przez managera. Sprawa jak zwykle miała zostać zatuszowana, ale niestety (dla nich), właściciel widocznie skontaktował się z prawnikiem, bo podjął wreszcie jakieś działania. Na razie menago siadł troche na tyłku, skończyły się zaczepki, oskarżanie o byle co. Próbuje jeszcze krzykiem forsować niektóre rzeczy, ale wyraźnie się boi, żeby przypadkiem nikt postronny tego nie usłyszał. Dziś konfrontacja między chłopakami a managerem - zobaczymy, jak będzie, choć myślę, że menago nie posunie się za daleko. My jesteśmy przygotowani nieźle - pewnie i tak Irlandczycy nie będą tego słuchać, bo najczęściej nie ogarniają tego wszystkiego. Tak czy inaczej mamy dowody na dyskryminację i bullying. Zobaczymy, jak oni się przygotowali do dzisiejszego starcia. W razie czego zawsze zostanie sąd, ale jesteśmy dobrej myśli...
Mam nadzieję, że da to siłę kolejnym w walce o swoje prawa. Nie dajcie się!
cheeky.monkey@amorki.pl

Zgłoś ten post

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 wrz 2009, o 15:50 
jedno pytanie skoro jest wam tak bardzo zle dlaczego nie wrócicie ?
Moim zdaniem przesadzacie z tym wszystkim jestem tutaj ponad 2 lata pracowałem w nie jednej firmie i jakoś nie miałem w żadnej takich problemów jak wy tutaj ? ludzie przecież to jest normalne ze oni (Irlandczycy) mogą w jakiś sposób czasami pokazać wyższość tym bardziej ze są na wyższych stanowiskach i są jakby nie było u siebie! Wymagają szybkiej pracy i czasami podniosą głos? a co macie w polsce? tam dopiero jest wykorzystywanie ludzi! pracujesz od świtu do zmierzchu o wiele ciężej niż tutaj bo bądźmy szczerzy ciężko się tutaj orobic...w fabrykach jest na tyle ludzi ze w polsce to byście nawet polowy z tego nie zobaczyli! i musielibyście pracować za dwóch i nie za podstawowe 1400 e tylko za 1400 zl!
Być może moje zdanie jest takie bo nigdy nie trafiłem na taka firmę czy tez fabryke w jakich wy pracujecie. wszędzie pracują obcokrajowcy to skoro byłoby tak bardzo złe jak to opisujecie to nikt by tutaj siedzieć nie chciał.
Ale miałem za to dużo przypadków "złego polaka" bo Irlandczyk jaki jest taki jest wiadomo nie myśli i jest zamulony całe życie ale pomoże a polak cie tylko dojebie... także najpierw spojrzmy na siebie a później oceniajmy innych.
Po za tym chyba zapomnieliście jak u nas w polsce się traktuje /traktowało ruskich...

Zgłoś ten post

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 lis 2009, o 03:47 
Witam serdecznie
Znany operator sieci komórkowej, Meteor będąc dumnym sponsorem bijącego wszelkie rankingi popularności hitu telewizyjnego “The Apprentice”, zdecydował się na własny konkurs, w celu znalezienia idealnego stażysty do swojego działu marketingu.
Wybrana z tysiąca kandydatów, w finałowej siódemce szczęśliwców ubiegających się o 3-miesieczny staż w dziale marketingu sieci komórkowej Meteor jestem ja, Izabela Zelazna. Z wykształcenia magister socjologii UJ, posiadam również dyplom studiów podyplomowych w zakresie PR & Event Management w Fitzwilliam Institute w Dublinie.

9 listopada rozpoczął się pierwszy tydzień konkursu. Pierwsze zadanie związane jest ze zdobyciem jak największej ilości „fanów” na portalu społecznościowym Facebook.com.
Ci co maja profil, mogą wpisać w wyszukiwarce na Facebooku METEOR APPRENTICE CANDIDATE IZABELA. Poprzez kliknijcie w „Zostań fanem” lub w zależności od wersji „Become a fan” zwiększą się moje szanse na przejście do kolejnej rundy konkursu.
Bycie finalistką The Meteor Apprentice traktuję jako szansę na zaistnienie, zdobycie uznania i oczywiście pracy. Jestem jedynym obcokrajowcem, co nieco komplikuje sytuacje, jako ze w wiekszosci Polacy maja Nasza Klase, nie facebook...
Bardzo gorąco proszę o wsparcie, bo w jedności siła. Mam czas do czwartku by przekonać/zmobilizować jak najwięcej osób.

Więcej szczegółów na http://www.apprenticeunseen.ie

Dziękuję i pozdrawiam,
Izabela Zelazna

Zgłoś ten post

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 maja 2010, o 21:30 
heh brak słow napisał(a):
jedno pytanie skoro jest wam tak bardzo zle dlaczego nie wrócicie ?
Moim zdaniem przesadzacie z tym wszystkim jestem tutaj ponad 2 lata pracowałem w nie jednej firmie i jakoś nie miałem w żadnej takich problemów jak wy tutaj ? ludzie przecież to jest normalne ze oni (Irlandczycy) mogą w jakiś sposób czasami pokazać wyższość tym bardziej ze są na wyższych stanowiskach i są jakby nie było u siebie! Wymagają szybkiej pracy i czasami podniosą głos? a co macie w polsce? tam dopiero jest wykorzystywanie ludzi! pracujesz od świtu do zmierzchu o wiele ciężej niż tutaj bo bądźmy szczerzy ciężko się tutaj orobic...w fabrykach jest na tyle ludzi ze w polsce to byście nawet polowy z tego nie zobaczyli! i musielibyście pracować za dwóch i nie za podstawowe 1400 e tylko za 1400 zl!
Być może moje zdanie jest takie bo nigdy nie trafiłem na taka firmę czy tez fabryke w jakich wy pracujecie. wszędzie pracują obcokrajowcy to skoro byłoby tak bardzo złe jak to opisujecie to nikt by tutaj siedzieć nie chciał.
Ale miałem za to dużo przypadków "złego polaka" bo Irlandczyk jaki jest taki jest wiadomo nie myśli i jest zamulony całe życie ale pomoże a polak cie tylko dojebie... także najpierw spojrzmy na siebie a później oceniajmy innych.
Po za tym chyba zapomnieliście jak u nas w polsce się traktuje /traktowało ruskich...

No Kolego historia polakow i ruskich sie troche rozni niz z irlandczykami wiec zle porownanie

Zgłoś ten post

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 cze 2010, o 16:54 
Tez mysle ze Irole byli inni pare lat temu, jestem w Dublinie 5 lat I na początku faktycznie wszyscy byli jacyś mili i przyjaźni a teraz w każdym widza wroga. Pamietam stojąc na drodze z mapa szukałam pewnego adresu a przechodzien poprostu mi wytlumaczl nie będąc proszony o pomoc... Teraz np zauważyłam ze jak mówię tylko po Ang np w sklepie to traktują mnie miło ale jak mama z Pl przyjechała to musiałam jej wytłumaczyć co do mnie mówią , wtedy panie zza lady już nawet PROSZE nie umialy powiedzieć.... Ale najgorsze to ze 2 lata temu kupiliśmy tu dom, było super sąsiedzi do rany przyloz a wczoraj poprosilam sasiadke czy to byloby mozliwe zeby jej piesek spał w domu w nocy bo strasznie szczeka i nie mogę spać na co Ona : to nie jest mój problem! Nie przychodz do mnie mówić mi co robić!mój pies ma prawo szczekac kiedy chce! Darla się tak samo jak jej kundel... Masakra , probowalam jej wytlumaczyc zemusimy zyc w zgodzie bo kupilismy te domy I bedziemy tu zyc cale zycie, Ona tylko wrzeszczala I don't give a shit!!! Okropni się zrobili Ci Irole....nie cierpie ich.

Zgłoś ten post

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 cze 2010, o 16:59 
Zapomnialam jeszcze dodać ze pracuje w biurze z kilkoma osobami i są tak wredni ze robiąc dla wszystkich kawę lub herbatę mi się nawet nie zapytaja czy tez chce... Mam to w d... Generalnie ale tak sobie myśle ze kultury te pastuchy za grosz nie maja !

Zgłoś ten post

Odpowiedz z cytatem  

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]